high-angle-two-books-beach

Scholen & Meer

‘School is belangrijk’*

*Simone van den Akker

Ook voor kinderen is verdriet en verlies een deel van het leven. Kinderen worden geconfronteerd met heftige gebeurtenissen bij henzelf of anderen. De dood van opa of oma, een schokkend beeld op de televisie of een ernstige ziek familielid. Op twaalfjarige leeftijd heeft 87% van de jongeren al een grote verlieservaring meegemaakt.

Het is voor leerlingen erg belangrijk dat de school oog heeft voor deze verlieservaringen en de gelegenheid geeft om hierover te kunnen praten. Alleen dan kan het kind de (ver-) binding met de school blijven voelen. Leerlingen met een groot verlies, krijgen te maken met een ontregeld leven. In deze tijden geeft de school regelmaat en structuur. De school kan dan een hoopvol signaal zijn dat alles weer goed kan komen. Verdriet is een onderdeel van het leven is, dus hoort omgaan met verlies ook thuis op school. Als een leerkracht of een leerling ernstig ziek wordt of overlijdt, worden de leerlingen en het hele schoolteam direct betrokkenen.

Professioneel zijn en zelf geraakt zijn

Praten over naderend overlijden en verdriet is iets waar veel leerkrachten en begeleiders niet gemakkelijk vinden. Het (naderend) verlies raakt snel aan je eigen verlieservaringen en hoe je deze hebt opgenomen in je leven. Maar ook professioneel sta je voor een uitdaging. Hoe maak je de dood bespreekbaar in de klas? Hoe ga je om met de emoties van de kinderen? Wat hebben kinderen met verlies dan nodig en hoe kun je er spelenderwijs invulling aan geven?

Ondersteuning van schoolteams/leerkrachten

Praktijk Colora biedt:

• advies en praktijkgerichte ondersteuning aan schoolteams en leerkrachten/begeleiders bij het vorm geven aan het verlies en pijn op school/instelling, in de groep. Ook tijdelijk individueel begeleiden van een leerling of leerkracht behoort natuurlijk tot mogelijkheden.

Praktijk Colora biedt tevens:

• achtergrond informatie over rouwen en verlies bij kinderen/jongeren
• praktische tips en werkvormen voor leerkrachten/begeleiders
• hulp bij het opzetten van klassenthema’s / groepsthema’s
• hulp bij het opzetten van protocollen voor overlijden.

Ik help graag! Door mijn jarenlange onderwijservaring komt mijn hart voor kinderen en jongeren samen met mijn hart als rouwtherapeut. 

“Heb je vragen of wil je graag meer informatie, neem vrijblijvend contact met me op”