A sea shell on the beach against the background of the sea and the blue sky on a hot sunny day. Summer concept

Echtscheiding

’Every feeling has a need and every need has a direction for action’*

*L. Greenberg

Een scheiding tussen partners is niet gemakkelijk. Soms is er veel verdriet en pijn door zaken die zich tijdens de relatie hebben voorgedaan. Regelmatig beland je dan in een ruzie of een pijnlijke discussie. Hierdoor kan de communicatie en het contact tussen jullie als ex-partners verslechteren. 

Soms staat de ‘vechtstand’ al aan voordat je het zelf in de gaten hebt. In tijden van spanning kan je het belang van de kinderen gemakkelijk uit het oog verliezen. Je wilt het niet, maar je wordt gegrepen door je eigen pijn en verdriet. Je lijkt jezelf soms niet te herkennen.

Tegenwoordig valt het woord ‘vechtscheiding’ al snel, het conflict tussen de ex-partners is bovenliggend. Maar achter het conflict ligt een groot verlies. Niet alleen het verlies van de relatie, maar ook het verlies van de partner, het verlies van vertrouwen, het verlies van het gezinsbeeld en het (gedeeltelijk) verlies van de kinderen. Maar ook hele praktische zaken vormen een verlies zoals de financiële zekerheden, huis of familiebanden.

Waar sprake is van verlies, is er sprake van rouw. Vaak beleef je deze rouw alleen; de rouw wordt niet gedeeld met ex-partner of vrienden. Zo wordt er niet gezien wat jullie samen hadden en gezamenlijk hebben verloren.